Noorderlicht

In het kader van Noorderlicht exposeren Sarah Germain en Rein Paalman hun foto’s in De Noordelijke Kunsthof te Appingedam. Tegelijkertijd vullen beelden van Annemiek Bennink de zaalruimte.

Sarah Germains schitterende foto’s van rituele uitingen van het prachtige Injinoo volk uit het noorden van Australië vond ik op zich indrukwekkend, maar kunst zou ik het niet willen noemen. Laten we het op exotische journalistiek houden.

De beelden van de veel te vroeg overleden Annemiek Bennink drongen mij een speels jongleren met het abstracte èn het figuratieve op. Diverse soorten materiaal gebruikte ze, van het relatief zachte lindehout tot het harde graniet. ‘Mooi Meisje’ van graniet, ‘Poes’ van zwart marmer en ‘Sneeuwkopje’, eveneens van graniet, wil ik hier noemen.

Dan hingen er nog de foto’s van Rein Paalman met o.a. panoramische beelden van het interieur van het kerkje van Wittewierum van nog vóór de restauratie. Het licht dat door de kerkramen naar binnen viel was niet zomaar licht. Hier was sprake van een zacht wit licht, dat het bruine en witte interieur optilde naar een plek van stille en eenzame geborgenheid. Ik zou zo de foto’s willen binnenstappen om er uren te vertoeven. Even wèg zijn van deze hectische wereld, waar Sarah Germain trouwens ook voor gekozen heeft door rond te reizen op de andere kant van de aardbol om te kunnen leven in en met andere, vooral niet-westerse, culturen.

wittewierum

Wittewierum, kerkinterieur   Fotokunst: Rein Paalman©

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.