Hou je moraal bij je!

Moraliteitsbesef is een emotie die zich gedurende de evolutie heeft weten te nestelen in de temporale kwab van onze hersenen, tenminste daar ga ik van uit, omdat het godsgeloof daar ook zit, – en dat is jammer, want moralisme brengt immers veel ellende voort op de wereld. En als ons moraliteitsbesef nu maar gewoon een besef was en verder niks, nu ja, dan zou er niets aan de hand zijn, echter zodra dat besef wordt uitgedragen heb je de poppen aan het dansen, want moraal is voor ieder levensbeschouwelijke mens een week begrip omdat moraal inhoudelijk gezien nu eenmaal zoveel kan betekenen. Ieder individu zal z’n eigen perceptie op de moraal hebben. En iets wat veel kan betekenen zal de nodige verwarring opleveren die, per definitie welhaast, totale onenigheid in de wereld zal veroorzaken tussen individuen en of groepen mensen. Onenigheid die zich als een olievlek, zo is reeds gebeurd!, zal verspreiden over geheel onze globe. Moraliteit wordt immoraliteit. Nu kun je die temporale kwabben (we hebben er twee, links en rechts) weg laten halen, opdat de moraal en het uitdragerige gepreek daarmee verdwijne (om misverstand te voorkomen, gepreek niet slechts door gelovigen, ook niet-gelovigen, waaronder ikzelf, doen daar even hard aan mee), maar het vervelende dan weer is dat je taal, gehoor, zicht en geheugen daarmee ook weghaalt. Dat wordt namelijk bepaald door de Wet van Behoud van Ellende….. Jammer, het had met ingehouden moraal zo mooi kunnen zijn geweest op aarde, maar misschien kan dat met de nodige moeite alsnog…?!

 

Een gedachte over “Hou je moraal bij je!

  1. Als ik jouw verhaal zo lees, dan vind je moraal eigenlijk iets verwerpelijks, zelfs als het leidt tot gedrag dat in het voordeel is van iedereen.

    Maar misschien heb je wel gelijk en is de mens niet instaat om zich moreel te gedragen. Hoewel er bewijs is, dat mensen, zelfs criminelen, zich kunnen ontwikkelen op dit gebied.

    Dus misschien is dat wel wat er ontbreekt. De mens bezit moraal, maar moet het wel ontwikkelen, anders is het net zoiets als een spier die niet gebruikt wordt.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.