Slagwerkspektakel

Het concert nam aanvang met intens slagwerk, uitgevoerd door zes personen op een bouwsteiger: de in Nederland wonende Amerikaanse componist David Dramm schreef dat steigerwerk voor met z’n stuk ‘Scaffold & Triangels‘ (2019, YouTube). Mooi decor, volgehangen ook met dun metalen plaatwerk waar men flink op kon slaan, zo niet rammen! Het slaan tegen de vele opgehangen triangels van verschillend formaat zorgden voor de nodige afwisseling en ritmesversnellingen. Na afloop van dit stuk waren de slagwerkers naar beneden gekomen om op begane grond, het eigenlijke podium, verder te gaan met muziek maken op marimba’s en of vibrafoons. Spektakel. De stukken waren allemaal, op het slotstuk na, waar ik zo op kom, gecomponeerd door componisten uit het buitenland die middelerwijl in Nederland zijn komen wonen, net als David Dramm. Heel bijzonder vond ik het stuk van Ned McGowans “Cycle Games I” (2019, YouTube): Stemmen loos van enig instrument. Prachtig, die humorvolle, ritmische perfectie en timing door de zes stemkunstenaars. Een min of meer boosaardig vraag- en antwoordspel. En dan was er ook nog het elkaar verdringen tijdens het spel op een van de vibrafoons. Geniepig en besmuikt met hun slagwerkstokken naast elkaar, over en onder elkaars armen door, strijd voerend om bepaalde toetsen aan te te kunnen slaan: het op clowneske wijze uitvoeren van het stuk “I am migration” (2019)  van Vanessa Lann.
Als slotstuk fungeerden een aantal bekende melodieën uit ‘On the West Side Story’ (1960) van Leonard Bernstein. Een bewerking voor marimba en vibrafoons van Tatiana Koleva.

Uitvoerenden: de “Youth Percussion Pool” met ‘How to play the triangel“, onder leiding van Tatiana Koleva, die overigens zelf ook nog het door haar zelf geschreven stuk “Way Home” (2017, YouTube) speelde.

Plaats en tijd: Prins Claus Conservatorium, Groningen, 19 juli 2019, 2015 u.

Kader: Peter de Grote Festival 2019.

Componisten: David Dramm, Ron Ford, Ned McGowan, Vanesa Lann, Tatiana Koleva, Leonard Berstein.

How to play the triangle……. Youth Percussion Pool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.