Stoplichten voor verplichten

“Ik heb niks te verbergen”, dat is een kreet die je vaak hoort. Dat is natuurlijk een non-argument als het gaat over het eventueel verplicht stellen van het afstaan van DNA aan de overheid, aan justitie: je kan op moleculaire nivo natuurlijk nooit weten wat je al of niet te verbergen hebt. Die verplichting zou dan, zo wil de huidige minister van Justitie dat, voor een ieder moeten gaan gelden, ook als je niks op je kerfstok hebt, geen crimineel bent…..
Oké, heb je, zoals blijkt na uitspraak van een rechter, een misdaad op je geweten, kan ik me voegen in dat obligate afstaan, maar buiten dat ben ik er faliekant op tegen. Een overheid mag nooit het recht claimen om zonder meer te kunnen ingrijpen in het soevereine lichaam van het individu. Dat zou aantasten des mensens privacy en integriteit inhouden. Het gaat er dan op lijken dat je op voorhand beschouwd wordt als eventuele verdachte van een crime. Lijkt me, alleen al juridisch gezien, uiterst onaanvaardbaar!  Bij mij komt dan al gauw de gedachte aan een politiestaat bovendrijven. Trouwens, geef de overheid sowieso nooit een vinger, want hij zal je hand pakken: u weet dat overheden goed zijn in het oprekken van toepassingen van wetten. En als er niet sprake kan zijn van verder oprekken, is men nooit te beroerd er snel even een nieuw wetje door te jassen.
De mogelijkheid van vrijwilligheid kan natuurlijk altijd. Zeker als er sprake is van het rondwaren van  besmettelijke ziekten als de mazelen. Hier ben ik een groot voorstander van vrijwillig vaccineren, hoewel er hier en daar nog voldoende schort aan goede voorlichting. Overheden zouden dit aangaande meer hun best moeten doen! Maar in principe mag men ook het inenten niet verplichten, om dezelfde redenen als ik boven heb aangestipt!

Het mensenlichaam is niet van de overheid! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.